Volt Utrecht meets Volt Bologna

Volt Utrecht meets Volt Bologna

7 okt 2023 13:23:31 UTC

In het weekend van 6 oktober was het dan zover: Volt Bologna kwam naar Utrecht! Dit was het begin van een samenwerking tussen deze twee lokale Volt-afdelingen. Voor het weekend was een mooi programma opgesteld om elkaar beter te leren kennen, van elkaar te leren en Utrecht te laten zien wat een pan-Europese partij nu in de praktijk betekent.

Utrecht vs. Bologna – Waarom deze samenwerking?

Bologna is een Italiaanse stad in het Noorden van Italië. Er zijn een aantal overeenkomsten die een samenwerking tussen Utrecht en Bologna interessant maken. Zo zijn de steden van ongeveer dezelfde grootte en zijn het allebei studentensteden. Waar onze Volt-collega’s uit Bologna met jaloezie kijken naar onze fietspaden, kijken wij met interesse naar het klimaatberaad wat daar op dit moment wordt georganiseerd. Daarbij bleek in augustus dit jaar tijdens een oefenduel tussen FC Utrecht en Bologna dat we ook nog wat van het Bolognezer voetbal kunnen leren.

De kennismaking

Het weekend begon met een kennismaking onder het genot van een echte Italiaanse pizza aan de Oudegracht. Naast het bestuur en de Utrechtse raadsleden was ook Tweede Kamerkandidaat Julia Hamel aanwezig. Later schoof Kamerlid Marieke aan, om de Bolognezen te vertellen hoe Laurens en zij het Europese geluid in Nederland laten horen. Uiteraard op tijd om mee te doen aan de Paarse Pubquiz!

Wat kunnen we van elkaar leren?

Zaterdagochtend ontmoetten we elkaar op het Stadhuis. Onze Italiaanse gasten kregen een rondleiding en wilden uiteraard ook eens meemaken hoe het is om plaats te nemen in de Utrechtse raadszaal

Raadszaal bezoek Bologna

Daarna gingen we door naar het inhoudelijke deel van het programma en bespraken we onderwerpen die voor allebei de steden belangrijk zijn: duurzaamheid, mobiliteit en studentenhuisvesting. Wat opvalt is dat Bologna en Utrecht tegen dezelfde uitdagingen aanlopen op deze drie thema’s. We staan allebei voor grote uitdagingen op het gebied van CO2-reductie en klimaatadaptatie, we willen een transitie maken van de auto naar OV en fiets én huisvesting (al dan niet voor studenten) is niet te betalen. Tijdens onze eerste kennismaking kwamen we ook al tot de conclusie dat we van elkaar kunnen leren. Vooral op het vlak van mobiliteit bespraken we een aantal concrete zaken.

Straat - Bezoek Bologna
Straat Utrecht - Bezoek Bologna

Zo is Utrecht al een stukje verder wat betreft de mobiliteitstransitie. Onze stad is echt een fietsstad en in onze straten is naast de auto ook plek voor andere weggebruikers. Zo komen er steeds meer ‘fietsstraten’ waar auto’s te gast zijn. In Bologna is de situatie heel anders: er rijdt een grote hoeveelheid verkeer door de straten en is er geen centrale plek voor de fiets. Het was leuk om te merken dat we het er met elkaar over eens waren dat de situatie in Utrecht niet het einddoel is, maar dat we verder willen gaan met het terugdringen van het autogebruik. We willen en straten weer inrichten als verblijfsruimte waar de auto en het OV te gast zijn en zich aanpassen.

Door naar de (nieuwe) ledenborrel die speciaal tijdens dit bezoek was gepland. Want wat is er als je net lid bent geworden van een pan-Europese beweging leuker dan dat je meteen kunt zien hoe dat in de praktijk werkt?

Team - Bezoek Bologna

Dit is pas het begin

In maart gaat Volt Utrecht op bezoek in Bologna. Maar daar houdt het niet op. In de periode in aanloop naar de Europese verkiezingen willen we online thema-avonden houden om als Volt-leden en Europeanen met elkaar in gesprek te gaan over het Europese verkiezingsprogramma en hoe we dat kunnen vertalen naar lokale maatregelen.

Grazie mille!